Η Ποικιλία των Θετικών συναισθημάτων μειώνει τον κίνδυνο Χρόνιων Παθήσεων
“Ουκ εν τω πολλώ το ευ”, είπε ο Αριστοτέλης και όρισε την ολιγάρκεια, έννοια βασική στη ζωή του καθενός, αλλά σίγουρα χωρίς εφαρμογή στα θετικά συναισθήματα, τα οποία πρέπει να’ναι πολλά και ποικίλα.
Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολόγων, οι άνθρωποι που βιώνουν όχι μόνο θετικά συναισθήματα, αλλά ποικιλία αυτών, φαίνεται πως εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και οι Καρδιαγγειακές Νόσοι.
Ο συγγραφέας Anthony Ong (PhD, of Cornell University and Weill Cornell Medical College), ισχυρίζεται πως, “υπάρχουν στοιχεία για τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, που ίσως μπορούν να εξηγήσουν πώς τα συναισθήματα δρουν «ενδοδερμικά» και συνεισφέρουν στην ευαισθησία στη νόσο. Τα ευρήματα μας δείχνουν πώς μια ζωή πλούσια σε ποικίλα θετικά συναισθήματα, συμβάλει στην υγεία με τη μείωση των φλεγμονών”.
Ο Ong και οι συνεργάτες του φαίνεται πως στηρίχτηκαν σε προηγούμενες έρευνες που αναφέρουν πως οι άνθρωποι που βιώνουν περισσότερα θετικά συναισθήματα, έχουν υψηλότερο επίπεδο υγείας στο πέρασμα του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως προσπάθησαν να καθορίσουν εάν το εύρος και η ποικιλία των συναισθημάτων που βιώνουν οι άνθρωποι - αυτό που ονόμασαν emodiversify - σχετίζονται με έναν αντικειμενικό δείκτη, την φλεγμονή. Σύμφωνα με τον Ong, “τα υψηλά επίπεδα συστηματικής φλεγμονής σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις (π.χ. αθηροσκλήρωση, σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, οστεοπόρωση) και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου”.
Οι ερευνητές μελέτησαν 175 συμμετέχοντες, ηλικίας 40-65 ετών, από την πολιτεία του Φοίνιξ για 30 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τα tablets που τους παραχωρήθηκαν για να καταγράψουν τις συναισθηματικές τους εμπειρίες. Μετά από έξι μήνες λήφθηκαν από τον πληθυσμό δείγματα αίματος και ελέγχθηκαν για δείκτες φλεγμονής (π.χ. IL-6, CRP, ινωδογόνα). Σύμφωνα με τον Ong, “η μεγαλύτερη ποικιλία στην καθημερινή βίωση θετικών συναισθημάτων σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα συστηματικής φλεγμονής. Αυτή η σχέση παρέμεινε σημαντική αφού λήφθηκε υπόψιν το μέσο επίπεδο βίωσης θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων, οι διαφορές των δημογραφικών χαρακτηριστικών, ο δείκτης μάζας σώματος, η προσωπικότητα, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής και η κατάσταση υγείας”.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η επίδραση βρέθηκε μόνο στην ποικιλία των θετικών συναισθημάτων, κατά τον Ong, ένα έυρημα που προκάλεσαι έκπληξη στους ερευνητές, επειδή εκτιμούσαν πως θα βγάλουν παρόμοια συμπεράσματα για την ποικιλία των αρνητικών και των συνολικών συναισθημάτων γενικότερα.
Για να καθορίσουν την ποικιλία στα θετικά συναισθήματα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν την εμπειρία τους σε 16 διαφορετικά θετικά συναισθήματα (ενθουσιασμός, ενδιαφέρον, αποφασιστικότητα, έξαψη, χαρά, έμπνευση, ετοιμότητα, ενεργητικότητα, δύναμη, περηφάνια, προσοχή, ευτυχία, χαλάρωση, κέφι, ευκολία, ηρεμία) σε διάστημα 30 ημερών. Η ποικιλία μετρήθηκε όχι μόνο από τον αριθμό των διαφορετικών συναισθημάτων που βίωσαν, αλλά και από τη συνολική κατανομή και τη συχνότητα που βίωσαν κάθε ξεχωριστό συναίσθημα. Σύμφωνα με τον Ong, “η χαμηλή συναισθηματική ποικιλότητα, «emodiversity», χαρακτηρίζεται από συναισθηματικές εμπειρίες που είναι σχετικά ομογενείς και συγκεντρώνονται σε λίγες συναισθηματικές κατηγορίες, ενώ η υψηλή συναισθηματική ποικιλότητα αντανακλά συναισθηματικές εμπειρίες οι οποίες σχετικά διαφέρουν και κατανέμονται ομoιόμορφα ανά κατηγορίες”. Παρά το γεγονός πως υπάρχουν προηγούμενες έρευνες που μελέτησαν τον ανεξάρτητο ρόλο των θετικών και των αρνητικών συναισθημάτων στη φλεγμονή, ή παραπάνω μελέτη, με τους όποιους πληθυσμιακούς περιορισμούς της ανέδειξε για πρώτη φορά τη σημασία της ποικιλίας των θετικών συναισθημάτων. Για αυτό λοιπόν πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά, να νιώθουμε θετικά και να πράττουμε θετικά και μάλιστα χωρίς μέτρο.
Κάνει Καλό στην Υγεία.