top of page

Η χρησιμότητα για τους θεραπευτές


Για περισσότερα από 50 χρόνια, η επιστήμη της Ψυχολογίας έχει ασχοληθεί αποκλειστικά με την ψυχική νόσο και έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επιτυχίες. Σήμερα, είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και να διαγνώσουμε με ακρίβεια νόσους όπως την σχιζοφρένεια και την κατάθλιψη. Γνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό τους γενετικούς, βιοχημικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που συνηγορούν στην εμφάνισή τους και είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ανακούφιση και βοήθεια. Αρκετές σοβαρές διαταραχές μπορούν σήμερα να θεραπευτούν με κατάλληλη φαρμακοθεραπεία και συγκεκριμένες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι συνεισφέρουμε σημαντικά στο ευ ζην, στην προσωπική, αλλά και στη συλλογική ευημερία και ευτυχία.

Η Θετική Ψυχολογία φαίνεται να συνεισφέρει σημαντικά σε αυτούς τους τομείς. Μετά την διατύπωση αρκετών θεωριών σχετικά με το τι είναι ευτυχία και πώς είναι δυνατό να αυξήσει κανείς τα θετικά συναισθήματα που βιώνει, έχουν παρουσιαστεί σήμερα μια σειρά από τεχνικές, παρεμβάσεις και ολοκληρωμένα θεραπευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην αύξηση των θετικών συναισθημάτων στη ζωή των ανθρώπων, στη μείωση ή την αντιμετώπιση των αρνητικών και στην οικοδόμηση ψυχολογικών εφοδίων. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν αρχίσει να αξιολογούνται τόσο σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης υποτροπών, όσο και ως αποκλειστικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Επιπλέον, οι παρεμβάσεις αυτές φαίνεται να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της ψυχοπαθολογίας σε ασθενείς με κατάθλιψη.

Σε αυτή την δύσκολη εποχή, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν μια «καλή» ζωή και οι αξίες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής κλονίζονται και επανεξετάζονται, φαίνεται να είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε το νόημα της ζωής, να στραφούμε σε προσωπικές πηγές ικανοποίησης και χαράς και να θωρακίσουμε τους ανθρώπους απέναντι στις καθημερινές δυσκολίες. Η Θετική Ψυχολογία προσφέρει στους θεραπευτές τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνικές, μεθόδους και τρόπους ώστε να προλάβουν και να θεραπεύσουν ψυχολογικά προβλήματα και ασθένειες και το κυριότερο, να προσφέρουν στους ανθρώπους την ικανότητα να αντλούν από τη ζωή ικανοποίηση, περηφάνια και χαρά

Δημοφιλή άρθρα
Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη αναρτήσεις σε αυτήν τη γλώσσα
Μείνετε συντονισμένοι...
Πρόσφατα άρθρα
Αρχείο
Αναζήτηση
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
bottom of page