top of page

Χαρούμενες Σκέψεις, Χαρούμενη Καρδιά: Τα θετικά συναισθήματα και οι «καλές» συνήθειες για μια Υγιή Κ


Photo by Alexandra Kirr on Unsplash

«Αν αποφασίσεις να κόψεις το κάπνισμα, το ποτό και τον έρωτα δε ζεις περισσότερο καιρό. Απλώς σου φαίνεται πως δεν περνάει ο χρόνος», είπε ο Κλέμεντ Φρόυντ.

Ας μιλήσουμε όμως για τα θετικά συναισθήματα και πώς μπορούν να ωφελήσουν τα άτομα που πάσχουν από καρδιακή νόσο. Σε 5ετή έρευνα με πάνω από χίλιους/ιες συμμετέχοντες/ουσες με στεφανιαία νόσο, οι ασθενείς που ανέφεραν θετικότερη ψυχολογική κατάσταση ήταν πιο δραστήριοι, είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου, ήταν πιο συνεπείς στην τήρηση της φαρμακευτικής τους αγωγής και είχαν λιγότερες πιθανότητες να καπνίσουν, σε σχέση με τους ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα θετικής ψυχολογικής κατάστασης.

Σύμφωνα με την Nancy L. Sin (postdoctoral fellow-Center for Healthy Aging-department of Biobehavioral health, Penn State), “Αν και τα αρνητικά συναισθήματα και η κατάθλιψη έχουν γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, είναι λιγότερο ξεκάθαρο πως δρουν αντίστοιχα τα θετικά συναισθήματα. Βρέθηκε πως τα θετικά συναισθήματα σχετίζονται με ένα εύρος μακροπρόθεσμων συνηθειών υγείας, που συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου για μελλοντικές καρδιακές παθήσεις και στη μείωση της θνησιμότητας”.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το ψυχολογικό «ευ ζην» των συμμετεχόντων στην αρχή της έρευνας και ξανά μετά από 5 χρόνια (follow up), ζητώντας από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν το βαθμό στον οποίο βίωσαν 10 θετικά συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένων του ενδιαφέροντος, της υπερηφάνιας, του ενθουσιασμού και της έμπνευσης. Η φυσική άσκηση, η ποιότητα του ύπνου, η τήρηση της θεραπείας, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα μετρήθηκαν επίσης στην αρχή, καθώς και μετά από 5 χρόνια (follow up). Αν και δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ των θετικών συναισθημάτων και της κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με τους ερευνητές κατά το πρώτο στάδιο της έρευνας φάνηκε πως, “τα υψηλότερα επίπεδα θετικών συναισθημάτων σχετίζονται με μειωμένο κάπνισμα, συχνότερη φυσική δραστηριότητα, καλύτερη ποιότητα ύπνου και μεγαλύτερη συνέπεια στην τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής”. Κατά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν δημογραφικούς παράγοντες, συμπτώματα κατάθλιψης, καθώς και τη βαρύτητα της καρδιακής νόσου.

Αν και τα θετικά συναισθήματα στην αρχή της έρευνας δεν μπορούσαν να προβλέψουν την αλλαγή στις συνήθειες που αφορούν την υγεία, η αύξηση των θετικών συναισθημάτων μέσα στα 5 χρόνια που ακολούθησαν, σχετίζονταν με βελτίωση στη φυσική δραστηριότητα, την ποιότητα του ύπνου και τη συμμόρφωση με τη φαρμακευτική αγωγή.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους τα θετικά συναισθήματα συνδέονται με τις «καλές» συνήθειες υγείας. Οι άνθρωποι με θετικότερη ευζωία δείχνουν μεγαλύτερη κινητοποίηση και επιμονή στην ενασχόληση με συμπεριφορές που προάγουν την υγεία. Μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις ικανότητές τους, ώστε να τοποθετούν στη ρουτίνα τους τη φυσική δραστηριότητα και τη σημασία του σωστού ύπνου. Επιπλέον τα θετικά συναισθήματα ίσως επιτρέπουν στους ανθρώπους να προσαρμόζουν καλύτερα τους ατομικούς τους στόχους για την υγεία και την πρόληψη της αντιμετώπισης του στρες. Ερευνητές θεωρούν πως, “η προσπάθεια διατήρησης και βελτίωσης των θετικών συναισθημάτων είναι πολλά υποσχόμενη για την ενίσχυση συμπεριφορών που προάγουν την υγεία”.

Σύμφωνα με την Sin, “αυτή η έρευνα δίνει έρεισμα για την περαιτέρω μελέτη των παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν τις «καλές» συνήθειες. Επιπλέον, πρέπει να διεξαχθούν έρευνες σε πληθυσμούς που πάσχουν και από άλλες χρόνιες παθήσεις, καθώς και οι αντίστοιχες συμπεριφορές που προάγουν την υγεία των ασθενών”. Τελικά, τα θετικά συναισθήματα και οι καλές συνήθειες πάνε μάζι, η εμπειρία τους αποτελεί τρόπο ζωής και μια πραγματική επένδυση για την υγεία.

(n.d.). Retrieved from https://medicalxpress.com/news/2015-10-happy-heart-positive-emotions-heart-healthy.html

Δημοφιλή άρθρα
Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη αναρτήσεις σε αυτήν τη γλώσσα
Μείνετε συντονισμένοι...
Πρόσφατα άρθρα
Αρχείο
Αναζήτηση
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
bottom of page