top of page

Η ευγνωμοσύνη στη ζωή μας


Ως ευγνωμοσύνη ορίζεται το συναίσθημα που βιώνουμε τη στιγμή που εκτιμάμε κάτι που λαμβάνουμε, είτε είναι απτό είτε όχι. Η ευγνωμοσύνη συγκαταλέγεται ως ένα από τα δέκα πιο σημαντικά θετικά συναισθήματα που βιώνουμε και έρευνες δείχνουν ότι η βίωση της ευγνωμοσύνης μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας, να αυξήσει τα επίπεδα της ευτυχίας μας, να μειώσει τα συναισθήματα κατάθλιψης ή άγχους και να δυναμώσει τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Για τη βίωση και έκφραση της ευγνωμοσύνης προϋποθέτονται δύο στάδια. Πρώτον, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε το καλό στη ζωή μας. Να δούμε και να αναγνωρίσουμε τι πηγαίνει καλά, τι γεμίζει τη ζωή μας και τι την κάνει μοναδική για εμάς. Αφότου το αναγνωρίσουμε χρειάζεται να παρατηρήσουμε ότι κομμάτι όλων αυτών, έστω εν μέρει, οφείλεται σε δυνάμεις έξω από εμάς: σε άλλα άτομα, στα ζώα, στο σύμπαν…. Έτσι δεν αναγνωρίζουμε μόνο τα καλά στη ζωή, αλλά αρχίζουμε να σκεφτόμαστε σε ποιους οφείλονται και με αυτό τον τρόπο στήνονται τα θεμέλια για τη βίωση της ευγνωμοσύνης.

Ο ευεργετικός ρόλος της ευγνωμοσύνης έχει φανεί μέσω πολλών ερευνών σε διάφορες δραστηριότητες της ζωής μας. Για παράδειγμα, σύντροφοι που εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους, είναι πιο πιθανόν να δέχονται την ευγνωμοσύνη του συντρόφου τους και αυτή είναι μια συνταγή για μια σχέση που θα κρατήσει. Παρόμοια ευεργετικά αποτελέσματα παρατηρούνται σε εργασιακά περιβάλλοντα, με τους εργαζόμενους να είναι πιο αποδοτικοί όταν οι προϊστάμενοί τους τους λένε συχνά «μπράβο». Φαίνεται ότι η εκδήλωση της ευγνωμοσύνης αυξάνει την αίσθηση αυτό-αποτελεσματικότητας και οδηγεί στη βελτίωση της επίδοσης των εργαζομένων. Το οφέλη της ευγνωμοσύνης είναι καλά τεκμηριωμένα, δεν έχουμε λοιπόν παρά να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τη βίωση της στην καθημερινή μας ζωή. Παρακάτω θα βρείτε μια άσκηση που σας ενθαρρύνω να δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαρία!

Μετράμε αντίστροφά για τα Χριστούγεννα και οι γιορτές συνήθως μας φέρνουν κοντά με οικογένεια και φίλους, συχνά γύρω από ένα τραπέζι. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εμάς. Η παρακάτω απλή άσκηση σας δίνει ένα τρόπο να μοιραστείτε θετικά συναισθήματα με ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εσάς.

Η άσκηση γίνεται καλύτερα όταν κάθεστε σε έναν κύκλο, όπως για παράδειγμα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Για την άσκηση θα χρειαστείτε μολύβια, στυλό ή μαρκαδόρους και χαρτιά. Ο κάθε συμμετέχοντας θα πρέπει να έχει ένα μολύβι και ένα κομμάτι χαρτί.

Όλοι θα γράψετε στο πάνω μέρος της κόλλας σας το όνομα του ατόμου που κάθεται στα αριστερά σας. Κάτω από το όνομα του γράψτε έναν λόγο για τον οποίο θα θέλατε να ευχαριστήσετε αυτό το άτομο. Για παράδειγμα, «Σ’ ευχαριστώ που με βοήθησες στην προετοιμασία για τις εξετάσεις μου» ή «Σ’ ευχαριστώ που κάθε Κυριακή φτιάχνεις το αγαπημένο μου γλυκό». Είναι μια καλή ευκαιρία να πείτε ευχαριστώ για κάτι που δεν έχετε πει έως τώρα. Μόλις τελειώσουν όλοι, δίνετε το χαρτί στο άτομο στα δεξιά σας. Τώρα είναι η σειρά να ευχαριστήσετε ένα άλλο μέλος της οικογένειας σας, το όνομα του οποίου βρίσκεται στο πάνω μέρος της κόλλας που κρατάτε. Συνεχίστε να δίνετε το συμπληρωμένο χαρτί στο άτομο που βρίσκεται στα δεξιά σας, μέχρι όλοι να έχουν γράψει κάτι για όλους και στο τέλος ο καθένας να κρατάει στα χέρια του το χαρτί με το δικό του όνομα και να διαβάσει τα «Ευχαριστώ» που απευθύνονται σε αυτόν.

Τι καλύτερος τρόπος να κλείσετε μια οικογενειακή συνάθροιση;!

Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το κείμενο μου!

Κατερίνα Κοτσώνη Ψυχογόλος, PhDc, Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

Kotsonikaterina@gmail.com

Πηγές:

Emmons, R. A., & McCullough, M. E. (2003). Counting blessings versus burdens: an experimental investigation of gratitude and subjective well-being in daily life. Journal of personality and social psychology, 84(2), 377.

Gordon, A. M., Impett, E. A., Kogan, A., Oveis, C., & Keltner, D. (2012). To have and to hold: Gratitude promotes relationship maintenance in intimate bonds. Journal of personality and social psychology, 103(2), 257.

Grant, A. M., & Gino, F. (2010). A little thanks goes a long way: Explaining why gratitude expressions motivate prosocial behavior. Journal of personality and social psychology, 98(6), 946.

Δημοφιλή άρθρα
Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη αναρτήσεις σε αυτήν τη γλώσσα
Μείνετε συντονισμένοι...
Πρόσφατα άρθρα
Αρχείο
Αναζήτηση
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Basic Square
bottom of page